Krav til byggevarer for anvendelse i det bæredygtige byggeri

Bæredygtighed handler også om dokumentation af byggevarerens mekanisk/fysiske egenskaber, og at den anvendes korrekt, så længst mulig levetid sikres.

Byggevarer har stor indflydelse på byggeriets samlede klimabelastning, og derfor bør materialevalg have et stort fokus.

Der har længe været krav til bygningens energiperformance, krav til farlige stoffer i indeklimaet, som fx formaldehyd, og miljøkrav til genanvendelse af byggeaffald, men ingen konkrete krav til eftervisning af byggevarens bæredygtighed.

Danmark har i dag den frivillige bæredygtighedsklasse, som skal sætte retningen for fremtidig lovgivning. Den blev introduceret i Bygningsreglementet i begyndelsen af 2020 og er i en testfase, inden den efter planen skal blive obligatorisk.

Bæredygtighed inden for byggevarer sætter spot på:

  • Genanvendelse, en proces hvor byggevaren bearbejdes og indgår i en ny byggevare. Det kan eksempelvis være gammel beton, som nedknuses og genanvendes i ny beton, eller træbaserede materialer som genanvendes i spånplader.
  • Genbrug, der betyder, at byggevaren anvendes til det samme, som den oprindeligt var fremstillet til. Det kan eksempelvis være brugt konstruktionstræ, vinduer og døre, skifertagsten eller mursten, som renses og bygges ind på ny.
Kontakt

Pia Ohrt Thomsen
Pia Ohrt Thomsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
ETA
E: pth@etadanmark.dk
T: 72 24 59 74
Peter Glob Frandsen
Peter Glob Frandsen Markedschef
ETA
E: pgf@etadanmark.dk
T: 72 24 59 69

Her kan du læse mere om

Genbrug og genanvendelse

Genbrug og genanvendelse

1:1-genbrug kan give udfordringer, for hvordan kan man vide præcis, om fx de mursten, man vælger, har en styrke så de kan genbruges til det formål, man planlægger?

BR18, §297-298 Klimapåvirkning

BR18, §297-298 Klimapåvirkning

Pr. 1. januar 2023 skal alle bygninger, omfattet af reglerne om energiramme iht. §259 & §260 også have foretaget en beregning af bygningens klimapåvirkning over dens livscyklus.

Den frivillige bæredygtighedsklasse

Den frivillige bæredygtighedsklasse

Se de ni krav, som bæredygtige boliger skal leve op til, ifølge den frivillige bæredygtighedsklasse.

Muligheder for direkte genbrug af huldæk

Muligheder for direkte genbrug af huldæk

Formålet med dette projekt er at komme med konkrete forslag til danske krav for test og dokumentation af genbrugte huldæk.

Hvad kan ETA-Danmark hjælpe med?

Hvad kan ETA-Danmark hjælpe med?

Byggematerialer, der genanvendes eller er lavet af genbrug, skal have dokumentation for deres egenskaber ligesom alle andre byggevarer. Det kan vi hjælpe med.