Vælg den rigtige vådrumsløsning – kig efter dokumentation for lovlig anvendelse

18. marts 2022

Vælg den rigtige vådrumsløsning – kig efter dokumentation for lovlig anvendelse

Maling, mikrocement, membraner, gulvafløb… der er mange ting at vælge imellem, når man skal indrette badeværelset. Men ikke alle løsninger er lige veldokumenterede eller velegnede til formålet.

Overflader i et vådrum er særligt følsomme overfor påvirkninger, en ridse i overfladen kan betyde, at der kommer vand ind i konstruktionen.

Vær derfor opmærksom på, om den løsning, du vælger til dit vådrum, er dokumenteret som egnet til formålet f.eks. med en MK-godkendelse (godkendelse af materialer og konstruktioner) eller en TGA (Teknisk Godkendt til Anvendelsen).

At produktet er CE-mærket, fortæller intet om, at det kan bruges i Danmark – uanset om det er baseret på en harmoniseret standard eller en ETA. CE-mærket er indført for at sikre byggevarens fri bevægelighed over landegrænser, men mærket forholder sig ikke til nationale krav, eller om produktet rent faktisk må anvendes lovligt i Danmark. Et produkt kan desuden være CE-mærket til et helt andet formål; f.eks. kan en vådrumsmembran have et CE-mærke, fordi den også er beregnet til swimmingpools, men det betyder ikke, at den også er velegnet til vådrum, hvor det er helt andre tests, der ligger bag mærket.

Derfor har ETA-Danmark sammen med bl.a. eksperter fra BUILD (tidl. SBi) og Teknologisk Institut udviklet godkendelseskriterier for en lang række løsninger til sikring af vådrum, herunder bl.a.:

  • Opbygning af gulvkonstruktioner
  • Gulv- og vægbeklædninger
  • Indbygning af gulvafløb
  • Malebehandling
  • Mikrocement

På baggrund af disse udsteder ETA-Danmark TGA’er og MK-godkendelser, som dokumenterer, at produktet/løsningen lever op til kravene i Bygningsreglementet og Alment Teknisk Fælleseje, som er en betegnelse for bl.a. SBI-anvisninger, BYG-Erfa-blade og normer.

Se mere om, hvilke løsninger der er officielt godkendt på ETA-Danmarks hjemmeside: https://www.etadanmark.dk/da

Og følg os på LinkedIn

 

Kontakt

Pia Ohrt Thomsen
Pia Ohrt Thomsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
ETA
E: pth@etadanmark.dk
T: 72 24 59 74

Se også

Det kan gå grueligt galt, hvis armaturer, rør, afløb og fittings ikke er VA-godkendte

07. februar 2024

Det kan gå grueligt galt, hvis armaturer, rør, afløb og fittings ikke er VA-godkendte

Der bliver opført mange fantastiske byggerier i Danmark i disse år. Desværre har der også været projekter, hvor især vand har ødelagt bygninger, udskudt tidsplaner og krævet dyre reparationer. Med godkendte armaturer, rør, afløb og fittings samt g...

Mulighed for ny levetidsangivelse for vådrum med en TGA

24. oktober 2023

Mulighed for ny levetidsangivelse for vådrum med en TGA

Du kan nu udvide dit vådrums levetid fra 30 år til 50 år med et nyt testprogram udviklet af ETA-Danmark og Teknologisk Institut.

Grøn omstilling i byggeriet kræver dokumentation – men hvor meget?

26. september 2022

Grøn omstilling i byggeriet kræver dokumentation – men hvor meget?

At bygge med genbrugte og genanvendte materialer er en ny måde at bygge på. Derfor kræver det ordentlig dokumentation, hvis bygherre skal kunne stole på, at materialerne kan benyttes forsvarligt i byggeriet. Men en ordentlig dokumentation kræver b...

UKTA replaces ETA on the British market to achieve the UKCA mark

06. maj 2022

UKTA replaces ETA on the British market to achieve the UKCA mark

In order to introduce products onto the UK market you may need a UK Technical Assessment (UKTA). UKTA is the equivalent of ETA’s (European Technical Assessments) for non-standardized products to achieve CE Marking in Europe. ETA-Denmark offers gui...