Er din membran til radonsikring god nok?

03. november 2020

Er din membran til radonsikring god nok?

Den 7. november er det Europæisk Radondag, som er stiftet af ERA (European Radon Association). ETA-Danmark vil i den forbindelse sætte fokus på membraner til radonsikring.

Datoen for Europæisk Radondag er valgt, fordi det er denne dag Marie Curie blev født, den mest berømte videnskabsperson inden for radioaktivitet og den første kvinde, som modtog en Nobelpris. Formålet med Radondagen er, udover at ære Marie Curies minde, at gøre opmærksom på risikoen for radonbestråling.

Et af de nyeste testprogrammer, vi har udviklet, er netop målrettet godkendelse af membraner til radonsikring. Hvis membranen består testprogrammet, kan den få den nationale godkendelse, der hedder TGA, som står for Teknisk Godkendelse til Anvendelsen, og kan markedsføres som dokumenteret og godkendt til anvendelsen.

I testprogrammet vil membranen blive udsat for en række test, som f.eks. membranens rivestyrke, dens ridsefasthed og selvfølgelig dens lufttæthed.

Radon er en naturligt forekommende gasart, som findes i jordens undergrund. Radon er i sig selv ikke farlig, men når radon henfalder, dannes der radioaktive stoffer. Det kan man hverken se, lugte eller smage, men gassen er alligevel skadelig for vores helbred. Bygningsreglementet stiller derfor krav til, hvor høj en radonkoncentration der må være i indeluften i nye bygninger, og derfor skal membranen til radonsikring i boliger være egnet til anvendelsen.

 

Kontakt

Pia Ohrt Thomsen
Pia Ohrt Thomsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
ETA
E: pth@etadanmark.dk
T: 72 24 59 74

Se også

MK-godkendelse af malingsystemer til vådrum

03. marts 2020

MK-godkendelse af malingsystemer til vådrum

Der har længe været usikkerhed omkring vådrum og maling – hvilke belastningsklasser kan maling anvendes i? Kan man male i badeværelsets våde zone? Hvilken filt-type skal anvendes i forbindelse med malingen?

Nye muligheder for dokumentation af bæredygtige løsninger

11. juni 2020

Nye muligheder for dokumentation af bæredygtige løsninger

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har netop offentliggjort den frivillige Bæredygtighedsklasse, der efter planen skal blive obligatorisk fra 2023. Nogle af kravene heri kan med fordel indarbejdes i en Teknisk Godkendelse til Anvendelsen (TGA) for...

Misforståelse af CE-mærket kan få fatale konsekvenser

31. januar 2020

Misforståelse af CE-mærket kan få fatale konsekvenser

Licitationen: Hvis dansk byggeri fortsat skal være sundt, sikkert og af høj kvalitet, kan det europæiske mærke ikke stå alene, mener dagens debattører.

Billedet er fra Troldtekts showroom

18. oktober 2020

ETA: Ét sammenstyrtet byggeri kan sætte den grønne dagsorden 100 år tilbage

Det er langt fra alle byggematerialer, der er egnet til genbrug eller genanvendelse. Derfor er der behov for fokus på dokumentation af fundamentale egenskaber som brandsikkerhed og holdbarhed, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.