18. oktober 2023
Af Tech Relations for ETA-Danmark
Akustikmåtter fremstillet af ålegræs og fliser, der dyrkes frem af bakterier og næringsstoffer, som tilsammen danner biocement, tilsat genanvendt granit. Der dukker løbende nye, biobaserede byggematerialer op på markedet. Mange arkitekter og ingeniører vil gerne integrere materialerne i byggeprojekter med en grøn profil. De mangler blot håndfast dokumentation for materialernes funktion, kvalitet og levetid.
Netop det er, hvad ETA-Danmark leverer. Virksomheden er et uvildigt organ, som udsteder frivillige godkendelser af byggevarer. Det er bl.a. MK-godkendelse og TGA, som dokumenterer, at produkter må anvendes i overensstemmelse med bygningsreglementet, samt den europæiske tekniske vurdering ETA, som er vejen til CE-mærkning af byggevarer, der ikke er omfattet af en harmoniseret standard (hEN).
CE-mærket er indført for at sikre den fri bevægelighed af byggevarer over grænserne i EU. Mærket betyder også, at materialerne skal testes ud fra de samme EU-teststandarder. Resultatet, som kommunikeres i produktets DoP (Declaration of Performance), vil derfor kunne sammenlignes umiddelbart. Mens 80% af alle byggevarer solgt i EU er velkendte og omfattet af harmoniserede standarder, så er de sidste 20% uden for det standardiserede område. Producenter i den kategori kan via en ETA (European Technical Assessment) få dokumenteret egenskaberne for deres produkter og dermed skabe sig en bedre position på markedet. ETA’er er særlig relevante for innovative materialer, der er forholdsvis nye på markedet.
»Vi tager byggematerialerne op til eksamen og undersøger, om de lever op til de egenskaber, producenterne angiver. Og vi verificerer, at byggematerialerne bliver testet med metoder bygget på kendte EU-standarder,« forklarer markedschef i ETA-Danmark, Peter Glob Frandsen.
Det har ETA-Danmark f.eks. gjort for de to førnævnte producenter af akustikmåtter og fliser.
»Vi undersøger ikke, hvor ’grønt’ et byggemateriale er,« understreger Peter Glob Frandsen.
»Vi undersøger derimod funktion, kvalitet og levetid, baseret på anerkendte testmetoder. Men netop de egenskaber er faktisk også vigtige parametre når man taler om bæredygtighed, da højere kvalitet og større holdbarhed giver længere levetid og dermed lavere miljøbelastning. For producenterne er det vigtigt at kunne dokumentere deres byggemateriales levetid, ligesom det er vigtigt for arkitekter, ingeniører og bygherrer at vælge materialer, der indfrier deres ambitioner inden for bæredygtighed.«
Interessen for området er stigende, bl.a. fordi bygningsreglementet i januar 2023 introducerede to nye bestemmelser (§ 297-298), der pålægger nybyggeri over 1.000 m² en CO2-ækvivalent pr. m² på maks. 12 kg årligt. Dertil kommer etableringen af en frivillig CO2-klasse på 8 kg CO2-ækvivalent pr. m² pr. år. Klima-påvirkningen opgøres for en betragtningsperiode på 50 år fra byggeriets færdigmelding. Netop disse bestemmelser sætter spot på levetiden af en byggevare. Det har nemlig stor betydning for bygningens CO2- aftryk, om byggevaren skal skiftes en eller fem gange i løbet af betragtningsperioden.
De nye bestemmelser blev offentliggjort sammen med en levetidstabel udarbejdet af BUILD samt et hierarki for validitet og pålidelighed af datakilder, der alternativt kan anvendes som dokumentation af byggevarens levetid. Niveau 1 i dette hierarki er BUILD levetidstabellen, og på niveau 2 finder man bl.a. ETA’erne og de nationale godkendelser VA, MK og TGA, der alle er baseret på kendte og anerkendte prøvningsmetoder.
Pia Ohrt Thomsen, seniorkonsulent i ETA-Danmark, fremhæver træ som et særlig interessant byggemateriale, når det handler om bæredygtighed. Her dokumenterer hun og hendes kolleger bl.a. holdbarheden af specialdesignede beslag til træbyggeri, fordi det at kunne adskille byggeriet uden at ødelægge materialerne, har betydning for graden af genanvendelse fremover. Desuden arbejder man med at udvikle metoder til at bestemme egenskaber i genbrugt byggemateriale.
»Når man skiller en gammel træbygning ad, kan man f.eks. ikke være sikker på, hvilken styrke konstruktions-træet har. Vi deltager i et DTU-ledet projekt kaldet StructuralReuse, som har til formål at udvikle ikke destruktive testmetoder af genbrugte byggevarer til bærende konstruktioner af stål, træ og beton,« forklarer hun.
ETA-Danmark er også med i et nyt projekt, som undersøger mulighederne for genbrug af huldæk. Projektet er forankret hos Teknologisk Institut og går bl.a. ud på at kortlægge konkrete metoder til dokumentation af betonstyrke og armeringsegenskaber.
»Vi ser os selv som et videns- og kompetencecenter, der kan hjælpe branchen med at finde veldokumenterede løsninger. Som udgangspunkt skal en genbrugt byggevare performe på lige fod med en ny. Bygningsreglementet giver ingen rabat til kvaliteten af genanvendte byggematerialer. De skal opfylde de samme krav som nye. Det er den eksamen, vi udfører, og derigennem hjælper vi producenterne med at frembringe den nødvendige dokumentation, som kan understøtte deres markedsføring af byggevarer til det bæredygtige byggeri,« slutter Pia Ohrt Thomsen.
ETA-Danmark er et uvildigt godkendelsesorgan, der udsteder ETA’er, som er grundlaget for at CE-mærke innovative byggevarer ikke omfattet af en harmoniseret standard, samt ETV'er som dokumentation for innovative miljøteknologier.
Herudover udsteder ETA-Danmark nationale TGA- og MK-godkendelser for materialer og konstruktioner og VA-godkendelser for vand-og afløbsmateriels mekaniske/fysiske egenskaber. ETA-Danmark vurderer desuden, om byggevarerne opfylder kravene i det danske bygningsreglement og andet relevant, alment teknisk fælleseje.
ETA-Danmark er notificeret af Social- og Boligstyrelsen til at udstede Europæiske Tekniske Vurderinger (ETA'er) og udarbejde Europæiske Vurderingsdokumenter (EAD'er), og bliver som grundlag for notifikationen løbende bedømt af DANAK.
ETA-Danmark A/S har fået en central rolle i den europæiske byggebranche. Fra i dag og for de næste to år er Thomas Bruun valgt som præsident for EOTA, hvilket skaber en unik platform til at fremme værdien af europæiske tekniske vurderinger (ETA’er...
Vi vil gerne anvende brugte byggematerialer i nybyggeri og renoveringer for miljøets skyld. Men ikke uden en garanti for deres egenskaber og kvalitet. Her kan ETA-Danmark hjælpe med afgørende dokumentation.
Der bliver opført mange fantastiske byggerier i Danmark i disse år. Desværre har der også været projekter, hvor især vand har ødelagt bygninger, udskudt tidsplaner og krævet dyre reparationer. Med godkendte armaturer, rør, afløb og fittings samt g...
Du kan nu udvide dit vådrums levetid fra 30 år til 50 år med et nyt testprogram udviklet af ETA-Danmark og Teknologisk Institut.