Verdens første CE-mærkede altanplader af højstyrkebeton er danske

21. juli 2019

Verdens første CE-mærkede altanplader af højstyrkebeton er danske

Hi-Con har længe leveret byggekomponenter til markederne i bl.a. Danmark, Sverige og Norge uden at CE-mærke dem, da det ikke var nødvendigt. Men nu skal CE-mærket hjælpe med at åbne nye markeder for altanpladerne af højstyrkebeton. En ETA er brugt som dokumentation for at opnå CE-mærket.

Firmaet Hi-Con er en højteknologisk betonvirksomhed, som har specialiseret sig i at producere byggekomponenter i højstyrkebeton bl.a. til altaner, trapper og facadeelementer. Indtil nu har elementerne ikke været CE-mærket, da dette ikke er krævet, idet højstyrkebeton ikke er omfattet af en harmoniseret standard. 

Derimod har Hi-Con haft anden dokumentation for elementernes egenskaber, hvilket fungerede godt, lige indtil at Hi-Con skulle levere til det finske og engelske marked. Her begyndte forskellige parter i byggeprocessen at kræve, at altanpladerne var CE-mærkede, fordi det er en dokumentation, som angiver værdier på en måde, som kan forstås og anvendes i alle europæiske lande.

- Oftest følger man en harmoniseret standard som dokumentation for at kunne CE-mærke sit produkt. Men da højstyrkebeton ikke er omfattet af en harmoniseret standard, måtte vi finde en anden løsning. Vi kontaktede derfor ETA-Danmark for at få hjælp, siger Bendt Kjær Aarup, R&D manager hos Hi-Con.

ETA som grundlag for CE-mærket

ETA-Danmark kan udstede en ETA, hvilket står for European Technical Assessment og er en dokumentation, som er accepteret og anerkendt i hele Europa samt flere steder uden for Europa. En ETA er således en stærk, teknisk dokumentation at have på sin byggevare. I henhold til Byggevareforordningen er en ETA desuden grundlaget for CE-mærkning af de byggevarer, der ikke er omfattet af en harmoniseret standard.

Eftersom Hi-Con var de første i verden, der ønskede at CE-mærke byggekomponenter af denne type, var det nødvendigt først at udarbejde en EAD (European Assessment Document).

- En EAD beskriver, hvilke egenskaber produktet skal opfylde, samt hvilke europæiske standarder egenskaberne skal bestemmes efter. EAD’en er nødvendig for at have nogle krav og bestemmelser at gå ud fra, når man skal foretage den tekniske vurdering af produktet for at kunne udarbejde ETA’en, forklarer Peter Glob Frandsen, markedschef i ETA-Danmark.

ETA’en og CE-mærket har hjulpet Hi-Con med at komme ind på det finske marked og vil med sikkerhed også være en stor hjælp, når Hi-Con for alvor skal ind på det tyske marked.

Om Hi-Con

Hi-Con er bosiddende i Hjallerup i Nordjylland og producerer CRC i2 højstyrkebetonløsninger med speciale i slanke altaner, trapper og facader. De har siden 1997 leveret løsninger til det danske marked og fra omkring 2001 til andre dele af Europa.

Yderligere information om ETA

For mere information om ETA kontakt Peter Glob Frandsen, markedschef i ETA-Danmark på PGF@etadanmark.dk eller 23681265.

Kontakt

Peter Glob Frandsen
Peter Glob Frandsen Markedschef
ETA
E: pgf@etadanmark.dk
T: 72 24 59 69