En VA-godkendelse er blevet et konkurrenceparameter

27. november 2018

En VA-godkendelse er blevet et konkurrenceparameter

En VA-godkendelse er nem dokumentation, som alle forstå. Det er et logo og et nummer, som viser, at vand- og afløbsproduktet er godkendt til danske forhold. Bag mærkningen af et produkt ligger grundige test og kontroller, som viser produktets egnethed og kvalitet. Tidligere var ordningen lovpligtig, men efter den er blevet frivillig, er den nu blevet et konkurrenceparameter.

GROHE har altid gået op i design, kvalitet og orden i tingene – det er en del af det tyske DNA. Derfor har de også altid fået VA-godkendt deres produkter, fordi det er en anerkendt ordning i VVS-branchen. Den garanterer, at deres vand- og afløbsprodukter opfylder de krav, der er beskrevet i det danske bygningsreglement. 

VA-godkendelsen er forbrugerens sikkerhed

Overfor forbrugeren har VA-godkendelsen også en betydning. Flere og flere køber produkter i netbutikker, som opererer på tværs af landegrænser. Her kan man opleve, at et produkt, ikke kan anvendes i Danmark.

- Verden bliver mindre og mindre. Man kigger ikke bare på en butik i Danmark. Der er mange eksempler på, at folk køber i netbutikker på tværs af landegrænser. Når de får fx armaturet hjem fra England, så passer det ikke med rør og fittings. Det kan også være, at det ikke kan holde til det danske vandtryk, fordi vandtrykket i Danmark er meget højere end i England. Her vil det være smart, hvis også forbrugeren ved, at det er sikrest at efterspørge produkter, som er VA-godkendte, fortæller Peter Juul, General Manager, Nordic & Baltic, GROHE.

Tidligere var VA-godkendelser på vand- og afløbsprodukter til brug i Danmark et dansk lovkrav. Det er nu en frivillig ordning. Det betyder ikke, at produkterne ikke skal leve op til kravene i det danske bygningsreglement, men det er nu frivilligt, på hvilken måde producenterne vælger at dokumentere, at deres produkter lever op til kravene.

- For os er VA-godkendelsen en nem dokumentation for alle parter. Det er et enkelt stykke papir og et mærke, som erstatter et alternativ på op til 250 sider med dokumentation. Så snart et produkt er VA-godkendt, skal vi ikke fortælle installatøren mere, fordi VA-godkendelsen kan stå alene uden yderligere forklaringer. For installatøren betyder det også, at han er dækket ind i forhold til forsikring og ikke behøver at foretage sig yderligere, i forhold til om produktet lever op til de danske normer og krav, fortæller Peter Juul. 

VA-godkendelsen skal bruges aktivt

ETA-Danmark, som har lavet VA-godkendelser i mere end 40 år, mærkede et fald i efterspørgslen på VA-godkendelser, efter ordningen blev frivillig. Men nu mærker ETA-Danmark, at efterspørgslen er tilbage igen, fordi valgfriheden har betydet, at VA-mærkningen er blevet et konkurrenceparameter. 

GROHE har længe haft et godt samarbejde med ETA-Danmark og har hele tiden holdt fast i at få VA-godkendt deres produkter. Nu vil GROHE markedsføre sig mere aktivt med VA-godkendelserne, så flere interessenter får øjnene op for VA-godkendelsens betydning.

- Vi har altid fået VA-godkendelser til vores produkter. Faktisk vil installatørerne ikke røre ved produktet, hvis ikke det er VA-godkendt, og for grossisterne er det indforstået, at vores produkter er VA-godkendte. For os har det også altid været indforstået, men nu vil vi gøre det mere synligt over for vores øvrige interessenter. Bl.a. vil vi markedsføre det på vores hjemmeside samt overfor projekt- og installationsbranchen, så flere efterspørger vores produkter - netop fordi de ud over at have et godt design også er VA-godkendte, slutter Peter Juul.  

Her kan du se en liste over gældende VA-godkendelser:
http://www.etadanmark.dk/da/va/hvilke-produkter-er-va-godkendt

 

Kontakt

Peter Fritzel
Peter Fritzel Projektleder | Project Manager
ETA
E: pf@etadanmark.dk
T: 72 24 59 66